• January 30, 2022

BADKAMERPLANTEN

Als je in de lente in de Engelse tuinen gaat kijken, zul je veelvuldig de Aquilegia vulgaris oftewel Akelei tegenkomen. Onze buren op het eiland aan de overkant van het Kanaal houden wel van deze voorjaarsbloeier. Dar is ook niet zo gek want het zijn een mooie tuinplanten die zichzelf kunnen uitzaaien en steeds op andere plaatsen opkomen. De Akelei wordt ook niet voor niets een nomade genoemd. De wilde vorm van de plant heeft altijd donkerblauwe bloemen en komt in ons land en België nog sporadisch voor. In de Ardennen en zeer zelden in Limburg is het nog mogelijk om een echte wilde Akelei aan te treffen. In andere delen zijn ‘wilde’ Akeleien’ ontsnapte tuinplanten.

Het leuke aan zo’n enorm aanbod aan verschillende kamerplanten, is dat ze allemaal afkomstig zijn van verschillende plekken over de wereld en hun eigen voorkeuren hebben. Badkamerplanten zijn een tropisch klimaat gewend en voelen zich bij die omstandigheden het prettigst. Dat orchideeën in de droge verwarmingslucht het liefst geregeld beneveld worden, zegt eigenlijk genoeg; in een vochtige badkamer voelen ze zich veel meer thuis.

De Akelei bloeit pas een jaar na het uitzaaien en is niet wintervast. De meest eenvoudige manier is om ze in de zomer in een kweekbak of in potten uit te zaaien. De sterkste exemplaren kunnen dan begin najaar worden uitgeplant. De kans is groot dat je dan in het voorjaar gaan bloeien.

De vlinderorchidee (Phalaenopsis) is, net als heel veel andere planten, afkomstig uit het tropisch regenwoud. Tropische planten zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en 60 millimeter regen per maand. In de koudste maand van het jaar komt de gemiddelde temperatuur niet lager dan 18°C. In je badkamer is dat niet heel anders (en anders zorgen we daar wel voor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *