• March 30, 2022

Wanneer de hortensia verplanten

De houdbaarheid
Wist je dat in potgrond meestal maar voor één of twee maanden voeding zit? Na die periode is het een goed idee om plantenvoeding toe te voegen. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan speciale grond waar mest aan is toegevoegd. Op die manier hoef je niet meteen over te gaan op plantenvoeding.

Potgrond of tuinaarde?
Potgrond is iets anders dan tuinaarde. Tuinaarde is zwaarder en daarnaast is potgrond ook een verzamelnaam voor verschillende soorten aarde of grond. De naam zegt het al een beetje: tuinaarde gebruik je voor grote buitenplanten en potgrond gebruik je voor planten in een bloempot of plantenbak.

De hortensia is een van de meest geliefde tuinplanten in ons land en uiteraard is de uitbundige bloei daarvoor een belangrijke reden. Een hortensia die het goed doet in de tuin kan ook flink groeien en als je niet veel wilt snoeien, kan het noodzakelijk zijn om een grote hortensia te verplanten of te verplaatsen. Dat is mogelijk maar je moet je wel aan een aantal regels houden.

Op de verpakking van een zak potgrond staat altijd een NPK-waarde vermeld. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? De letters staan voor stikstof, fosfaat en kalium. Op de verpakking vind je van iedere stof de hoeveelheid die aanwezig is in de grond. Stikstof helpt bij de groei, fosfaat zorgt voor de bloemen aan de plant en kalium maakt de plant extra sterk.

Het snoeien doe je bijvoorbeeld bij de hortensia Annabelle. Deze komt het meest voor in de tuinen in Nederland. De hortensia Annabelle herken je aan de grote witte bolvormige bloemen. De eikenblad hortensia heeft ook witte bloemen, maar het blad lijkt meer op een eikenblad. Deze meer zeldzame plant kan je ook herkennen aan de mooie herfstkleuren van het blad. De eikenblad hortensia moet je niet snoeien na een verplaatsing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *